Odchudzasz się i szukasz przepisów, które pomogą Ci w utracie wagi? Postaw na koktajle! Dzięki błonnikowi przyspieszają przemianę materii i dają uczucie sytości na długo. Jakie jeszcze zalety ma picie koktajli odchudzających? O tym poniżej. Przedstawiamy też przepisy na koktajle odchudzające.
Zalety picia koktajli na diecie
Jak już wspomniano na wstępie – pijąc koktajle owocowo-warzywne dostarcza się organizmowi dużą ilość błonnika, który sprzyja utracie wagi. Stawiając na nie dostarcza się organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Koktajle nie mają zbyt wielu kalorii, a świetnie oszukują głód. Ponadto mogą zastąpić śniadanie lub deser. Odpowiednio skomponowane są pyszne!
Jak komponować zdrowe koktajle?
Przede wszystkim należy wiedzieć, że aby koktajl był zdrowy, musi składać się z kilku składników. Nie chodzi tylko o to, by zmieszać ze sobą owoce i gotowe. W każdym koktajlu znaleźć się powinno:
- białko – to dzięki niemu koktajl jest sycący, przemiana materii szybsza, można łatwiej kontrolować poziom cukru we krwi. Co jest źródłem białka? Przede wszystkim orzechy, pestki, siemię lniane, masło orzechowe, nasiona chia i babki płesznik, płatki owsiane, otręby, ugotowana kasza jaglana.
- zdrowe tłuszcze – witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, więc trzeba zadbać i o nie. Do koktajli dodać można więc olej kokosowy, olej lniany lub zmielone siemię lniane, orzechy, awokado.
- przyprawy podkręcające metabolizm: chili, kurkuma, imbir, cynamon.
- warzywa – powinny być podstawą koktajli, najlepiej stawiać na zielone: seler naciowy, szpinak, jarmuż, rukolę.
- owoce – koniecznie dojrzałe, najlepiej te z małą zawartością cukru, sezonowe, ale mogą być też mrożone.
- zioła – można dodawać do koktajli napary ziołowe z pokrzywy, rumianku, zielonej herbaty.
- mleko roślinne lub woda, najlepiej jedno i drugie.
Przepisy na koktajle odchudzające
Poniżej prezentujemy trzy przepisy na zdrowe koktajle odchudzające. W każdym z nich znajduje się składniki, które sprawiają, że jest pożywny, zdrowy, wspomaga odchudzanie oraz świetnie smakuje. Warto pamiętać, by koktajl pić powoli i od razu po przygotowaniu.
Koktajl szpinakowy
Składniki:
- garść świeżego szpinaku,
- pół banana,
- pół awokado,
- łyżka siemienia lnianego,
- kawałek korzenia imbiru,
- woda,
- mleko roślinne.
Ze szpinaku najlepiej usunąć ogonki, choć nie trzeba. Banana należy obrać i pokroić na kawałki, imbir zetrzeć na tarce. Wszystko umieścić w blenderze i zmiksować, dolewając wody z napojem roślinnym dla uzyskania satysfakcjonującej konsystencji.
Koktajl z jarmużem
Składniki:
- garść jarmużu,
- pół mango,
- pół kiwi,
- łodyga selera naciowego,
- łyżka nasion chia,
- szczypta chilli,
- woda.
Z liści jarmużu należy pozbyć się odnóg i łodyg. Kiwi, mango, seler naciowy należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko umieścić w blenderze i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Koktajl z rukolą i pomarańczą
Składniki:
- garść rukoli,
- pomarańcza,
- banan,
- kawałek selera,
- łyżka otrębów,
- woda.
Rukolę dokładnie przepłukać i umieścić w blenderze. Pomarańczę obrać, pokroić na mniejsze części, usunąć pestki jeśli występują. Banana i seler obrać, pokroić w talarki. Dodać wodę i łyżkę otrębów, zmiksować na aksamitną masę.